Tekstboks: Veterinærsiden

Noen sommerhundproblemer……..
Jeg vil ta for meg noen typiske ” sommerlidelser ”, nå som ferien står for døren.
Bilsyke        Vi reiser mye om sommeren, og vi vil gjerne ha hunden med på bilturer. Hvalper er ofte bilsyke i starten, de aller fleste vokser det av seg, men trening er alltid lurt. Ta korte, men hyppige bilturer. Sørg for at bilturen fører til noe hyggelig: tur, lek, osv. Hvalpen bør sitte trygt i bilen, bur er det beste, den føler seg utrygg av å ”slenge rundt”. Bilsyke-tabletter gjør hunden døsig, og bør derfor benyttes kun på lengre turer. Preparat: postafen tbl. 1 mg pr. kg kroppsvekt, tas 1 time før avreise. Tabletten er på 25 mg. Homøopatiske midler kan også brukes: for eksempel cocculus eller petroleum.
Våteksem    skyldes ikke nødvendigvis at hunden har vært våt, men har fått sitt navn fordi eksemtypen er væskende!  Våteksem starter som en liten flekk, og brer seg kjemperaskt. Huden er rød og irritert, og ser ut som om noen har smurt honning på.
”Honningen” er puss. Årsakene kan være mange, en rift, et stikk eller annen irritasjon som blir infisert med bakterier. Noen hunder tåler faktisk ikke å bli våte, fuktighet kombinert med sommer varme gir våteksem hos enkelte. Andre får denne betennelsen uten å ha vært i nærheten av vann, det kan være nok å være nok å være Berner, med tykk pels og dårlig lufting: det gir god grobunn for bakterier!!
Oppdages våteksemet tidlig nok, kan du ofte behandle det selv. Klipp bort pelsen og rens området med Pyrisept eller lignende. Det finnes også en Klorhexidin-sjampo (hos dyrlegen) som kan være fin. Eller du kan vaske stedet med grønnsåpe, det trekker også ut betennelse. Følg med som en smed; det skal tørke opp og ikke dannes mer ”honning” dersom behandlingen har vært vellykket.
Bre eksemet seg, må du raskt til dyrlege. Behandlingen vil da være antibiotisk salve og tabletter.

Som fast spalte i bladet vil Toril Malmer svare på spørsmål fra medlemmene. Toril er dyrlege på Asker dyreklinikk. Hun er utdannet i Berlin i 1984 og har i over 10 år hovedsakelig arbeidet med akupunktur og homøpati. Toril har selv en berner : tispa Barli